Sayfalar

26 Aralık 2010 Pazar

Etsiz Çiğköfte


Malzemeler:
Köfte Hamuru İçin:
·         500gr çiğköftelik esmer bulgur
·         2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
·         2 tane et bulyon
·         3 diş ince doğranmış sarımsak
·         1 tane ince doğranmış soğan
·         2 yemek kaşığı biber salçası
·         2 yemek kaşığı domates salçası
·         Yarım demet ince doğranmış maydanoz
·         4 yemek kaşığı isot
·         2,5 su bardağı sıcak su
·         1 adet iri dilimlenmiş limon
·         Tuz, karabiber
Servis İçin:
·         2 adet kıvırcık ya da 1 marul
·         Taze soğan, tere, taze nane, turşu
·         8-10 adet lavaş
Sos için:
·         1 limon suyu
·         1 çay bardağı nar ekşisi
·         1 diş ezilmiş sarımsak
·         1 yemek kaşığı pul biber
·         1 çay kaşığı kekik- kimyon-sumak
·         1 adet rendelenmiş domates
Yapılışı:
1.     Tüm yeşillikler önce ayıklanır, sonra akarsu altında bir kez yıkanır. Büyükçe bir küvete su konur, içine bir çay bardağı sirke veya bir yemek kaşığı tuz atılır. Gözle görülmeyen bakterilerin ölmesi için yeşillikler bol su içinde yarım saat bekletilir.
2.     Et bulyon sıcak suda eritilir. Ayıklanmış bulgura eklenir, karıştırılır. 30 dakika dinlendirilir.
3.     Dinlenmiş olan bulgura 3-4 parça limon dilimi, soğan-sarımsak eklenir. 10 dakika yoğrulur. Limon dilimi eklenmeden önce çekirdeklerinden temizlenir.
4.     10 dakika yoğurduktan sonra limon kabukları çıkartılır.
5.     Patates, salçalar ve 1 yemek kaşığı pul biber eklenir. 10 dakika daha el ıslatılarak yoğrulur.
 Bulgur birbirine iyice tutmaya başlayınca pul biber  ve maydanoz eklenir, yoğrulur.
6.     Sos malzemeleri bir kap içinde karıştırılarak sos kâsesinde sos kaşığı ile servis edilir.
7.     Çiğköfte sıkımlanarak şekil verilir, kıvırcık yaprağı, yeşillik ve limon ile servis yapılır. Dürümle servis yapmak istiyorsak lavaş ekmek açılır. İçine yeteri miktarda çiğköfte konarak elle yayılır. Üzerine sos sürülür. İstenilen yeşillikten konularak limon sıkılır. Sıkıca sarılarak dürüm yapılıp, Peçeteye sarılarak servis yapılır. Afiyet olsun…

2 yorum: